Når den gamle fladskærm er udtjent eller blot trænger til en udskiftning, så må man i gang med at undersøge, hvilken type fladskærm man skal købe sig. Teknologien har sikkert udviklet sig, siden man købte sit forrige fjernsyn. For eksempel skal man beslutte, om man ønsker sig en LCD-, LED- eller en OLED-skærm. Derudover skal man vælge design, mærke og ikke mindst størrelsen på selve skærmen. Der er mange mærker at vælge mellem, samt mange funktioner. Derfor må man afstemme sit behov, inden man køber sin nye fladskærm.
En LCD fladskærm
Forkortelsen LCD står for Liquid Crystal Display. Det betyder at fjernsynets pixels, består af flydende krystaller. Den mængde af lys, som cellerne får, styres af strøm. Selve farverne ses gennem et farvefilter. Hvis man vælger en LCD fladskærm, skal man tage højde for, at skærmen har brug for baggrundsbelysning. Ofte er det dog indbygget i selve skærmen.
LCD er gerne den billigste variant, da de har den korteste levetid i forhold til andre modeller. Hvis man ønsker at hænge sit tv op på væggen, så er det en fordel at vælge LCD, da det ikke vejer ret meget.
En LED fladskærm
Forkortelsen LED står for Light Emitting Diode. Teknologien er meget lig den, som bruges i LCD skærmene. Forskellen ligger i, at LCD skærmene bruger lysstofrør til baggrundsbelysning, så bruges der her LED belysning til baggrunden. De små LED-pærer giver en god kontrast i billedet og derfor også en bedre og mere nuanceret billedkvalitet.
LED fjernsyn hører også til i den billige ende, da deres holdbarhed heller ikke er helt så lang igen. Vægten på disse skærme er også let, så de egner sig ligeledes godt til vægophæng.
En OLED skærm
OLED er en forkortelse for Organic Light Emitting Diode. Disse skærme fungere således, at hver eneste pixel har sin helt egen Led-belysning. Dette gør at baggrundsbelysning ikke er nødvendigt. Det giver flotte og tydlige kontraster i billedet. OLED skærme kan derfor fremstilles med en meget høj opløsning. Billedkvaliteten er dermed helt i top. Udviklingen af disse fjernsyn går i retning mod fortsat lettere skærme.
Der nytænkes også i skærmenes form. For eksempel er det muligt at få en buet variant, således at afstanden for øjnene er ens, selvom skærmen er stor.
Prisen på denne type fladskærme er høj, da de er dyre at fremstille. Dog er holdbarheden længere, så de er måske billigere på sigt, hvis man dermed kan springe hvert andet fjernsynskøb over.
Plasmaskærme er så småt på vej ud
De tidligere ellers populære plasmaskærme er lige så stille på vej ud af markedet. De er meget tunge i forhold til LCD- og LED-skærme i samme størrelse. De kan fortsat ikke gøres lettere, da teknologien ikke er til det. På plasmaskærme har hver pixel sin eget lysstofpære. Derfor har de heller ikke brug for baggrundsbelysning. Plasmaskærmene har dog fortsat den største variation i farver end de andre modeller. Dog kan et billede komme til at fryse lidt for længe, hvis det samme billede vises i længere tid.
Prisen på plasmafjernsyn ligger også i den høje ende, da der ikke er noget betydelig konkurrence fra producenterne.
Hvilken type fladskærm skal man vælge?
Hvilken type fladskærm man skal vælge afhænger af, hvad ens behov er. Ønsker man et flot og helt skarpt billede, så bør man vælge enten plasma eller OLED. De er især gode, hvis man ser mange film, eller spiller spil på sin fladskærm.
Har man derimod et mindre skærmforbrug, så er kvaliteten på LCD og LED udmærket.
En god idé er altid at se skærmene i brug hos en forhandler. Det gør det langt nemmere at sammenligne de forskellige kvaliteter. Man kan altid finde den udgave, som man gerne vil have, og så vælge at købe det fra nettet efterfølgende, hvis man ikke selv har mulighed for at transportere det hjem.
Hvilken størrelse og hvilket design?
Hvilket design, man ønsker for sin nye fladskærm, afhænger af ens smag, samt hvilken stil man ønsker i sit hjem. Har man for eksempel en hvid væg, kan det se flot ud med et hvidt fjernsyn.
Størrelsen på fladskærmen afhænger af, i hvilken afstand man forventer at skulle have fra skærmen. Jo længere afstand, desto større skærm.